Op deze pagina

Sportblessure banner

Een bloeding is het vrijkomen van bloed na een beschadiging aan een bloedvat. Beschadigingen kunnen aan ieder bloedvat in ons lichaam optreden. Afhankelijk van het type en de ernst van de onderliggende stollingsstoornis, wisselt het type bloeding en de frequentie van bloedingen. Bij de ene stollingsstoornis komen spier- en gewrichtsbloedingen veel voor maar bij andere stollingsstoornissen kunnen bloedingen alleen voorkomen tijdens een operatie of het trekken van een kies. Waar mogelijk is het voorkomen van bloedingen het doel.

Sommige bloedingen zijn ernstiger dan andere. Als een persoon met een stollingsstoornis een bloeding heeft en zelf geen stollingsmedicatie kan toedienen moet er contact worden opgenomen met een hemofiliebehandelcentrum om te bepalen of behandeling nodig is.

Cyberpoli

Op de Cyberpoli wordt door ervaringsdeskundigen en specialisten over bloedingen gesproken. Op de Cyberpoli staan filmpjes en interviews met patiënten en artsen. En ja kan er vragen stellen en chatten. Kijk er maar eens rond.

stethescope rood 24x24px nvhpDe vijf belangrijkste plaatsen van levensbedreigende bloedingen

Bij de bloedingen die hier worden genoemd, moet je altijd onmiddellijk contact opnemen met het hemofiliebehandelcentrum of 112 bellen. Wanneer er bloedingen optreden, is het belangrijk om de signalen en symptomen zo vroeg mogelijk te herkennen, zodat er met de juiste behandeling gestart kan worden.

  • Intracraniële (hoofd) bloedingen
  • Oculaire (oog) bloedingen
  • Nek- of keelbloedingen
  • Buikbloedingen
  • Nier- of blaasbloedingen.

briefcasemedical rood 24x24px nvhpSymptomen van een bloeding

Het belangrijkste symptoom van een uitwendige bloeding is bloedverlies. Daarnaast is er ook vaak sprake van pijn. Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Zwelling

Hieronder staan de verschillende typen bloedingen verder uitgewerkt en zijn de signalen beschreven om de bloedingen sneller te herkennen.

briefcasemedical rood 64x64px nvhp

Stollingsstoornissen

notesmedical rood 64x64px nvhp 

Behandelcentra

flask rood 64x64px nvhp

Vrouwen

infocircle rood 64x64px nvhp 

Contact

 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief Faktueel