Het KLIK PROM portaal

Jongeren

Opgroeien met een stollingsziekte kan verschillende uitdagingen met zich mee brengen, zoals ziekenhuisbezoek, medicijngebruik en onzekerheden. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de mensen die een stollingsziekte hebben en te begrijpen hoe dat hun dagelijks leven beïnvloedt. Die informatie kan hen en hun behandelaars helpen om samen goede beslissingen te maken over de zorg die ze nodig hebben en extra hulp te bieden als dat nodig is.  Verschillende hemofiliebehandelcentra gebruiken hiervoor het KLIK PROM portaal.

Hoe werkt het KLIK PROM portaal?

Via het KLIK PROM portaal worden uitkomsten die belangrijk zijn voor een patiënt in kaart gebracht. Deze uitkomsten worden ook wel patiënt-gerapporteerde uitkomsten (PRO’s) genoemd. Patiënt-gerapporteerde uitkomsten worden in kaart gebracht met verschillende vragenlijsten (ook wel PROM’s genoemd). Voordat een afspraak in het ziekenhuis plaatsvindt, worden kinderen, jongeren en/of hun ouders gevraagd deze vragenlijsten thuis in te vullen. Tijdens de afspraak bespreekt de behandelaar de ingevulde vragenlijsten. Als deze vaker worden ingevuld, kan de behandelaar goed volgen hoe het met de kinderen, jongeren en hun ouders gaat in de loop van de tijd.

PRO’s en PROM’s, wat zijn dat?

PRO

PRO = Patient Reported Outcome. Patiënt-gerapporteerde uitkomsten geven inzicht in hoe een patiënt zijn of haar gezondheid ervaart. Patiënt-gerapporteerde uitkomsten (bijvoorbeeld angst, pijn, vermoeidheid) kan je alleen meten door het aan de patiënt zelf te vragen.

PROM

PROM = Patient Reported Outcome Measure. Dit is een vragenlijst, waarmee patiënt-gerapporteerde uitkomsten (PROs) gemeten kan worden.

Meer informatie

Op de website www.hetklikt.nu is meer informatie over het KLIK PROM portaal te vinden en is te zien in welke centra KLIK gebruikt wordt. Ook staat er op de website een informatieve video over het KLIK PROM portaal, bedoeld voor zowel kinderen als ouders (KLIK voor kinderen en ouders – YouTube). Verder is informatie over het KLIK PROM portaal te vinden op Instagram: @klikproject.

Het KLIK portaal is ontwikkeld door de Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie & Psychosociale Zorg van het Emma Kinderziekenhuis.