Nieuws

Wie kijkt er niet naar uit, op vakantie gaan. Samen met je gezin, vrienden of vriendinnen genieten van een welverdiende zomervakantie. Onbezorgd genieten gaat het beste als je goed voorbereid bent. Begin ruim op tijd, dan voorkom je onverwachte verrassingen. Er is een reisgids speciaal voor mensen met een stollingsstoornis.Hieronder een aantal aandachtspunten voor mensen met een stollingsstoornis.

 1. Waar gaat de reis naar toe?
  Zodra je weet waar de reis naar toe gaat, kun je bekijken waar een hemofiliebehandelcentrum is. Een centrum binnen Europa kun je heel gemakkelijk vinden via de Centrelocator. Via de internationale website van de World Federation of Hemophilia kun je elk behandelcentrum in de hele wereld vinden. 
  Kom je er niet uit, dan kunnen wij je helpen, klik hier om ons een bericht te sturen.
  Zet alle adressen en telefoonnummers van jezelf en je vakantiebestemming op een rijtje voor de thuisblijvers.
 2. Een vakantiepakket stolling
  Neem ruim van te voren contact op met je behandelcentrum om een vakantiepakket stolling te bestellen. De medicatie is niet altijd in grote hoeveelheden op voorraad. Niet alle ziekenhuizen hebben stolling voldoende in huis, daarom kun je het beste zelf je medicijnen bij je hebben. Zoek uit of je eenmaal op de plaats van bestemming een koelkast tot je beschikking hebt. NB Voor milde hemofiliepatiënten geldt: Het beleid van de hemofilie behandelaren is dat de keuze om al dan niet stolling mee te geven afhangt van de mate waarin een patiënt vertrouwd is met het herkennen van bloedingen. Bij onervaren patiënten (en dat zijn de milde doorgaans) gaat de voorkeur uit naar het raadplegen van een hemofiliebehandelaar voor de te kiezen behandeling. Ook speelt de manier waarop de patiënt reageert op DDAVP mee evenals de beschikbaarheid van stollingsfactoren in de regio. Overleg altijd met een arts.
 3. Prikschema
  Prik je profylaxe thuis, overleg dan met je behandelcentrum hoe je de profylaxe indeelt in je vakantie. Als je een heel actieve dag hebt, dan kan extra stolling van pas komen, maar voor een dagje strand hoeft dat natuurlijk niet.
 4. De reis
  Neem de stollingsproducten mee in je handbagage, gebruik een koeltas met koelelementen. Zorg voor een douanebrief en een Engelstalige behandelbrief. Je eigen behandelcentrum kan deze twee documenten verzorgen. Vraag dit ruim van te voren op.
  Neem je logboek mee en je hebt je S.O.S.-plaatje uiteraard om.
 5. Bereikbaarheid
  Zet de belangrijkste namen, adressen en telefoonnummers in je telefoon. Neem ook alle gegevens van het behandelcentrum in het buitenland op in je telefoon.
 6. Gezondheid
  Neem tranexaminezuurtabletten (Cyklokapron) mee voor 5 tot 7 dagen voor als je een neus- tand of mondbloeding krijgt. En vergeet niet een doosje paracetamol mee te nemen, mocht je ergens pijn krijgen.
 7. Informeer reisgenoten
  Vertel iemand met wie je reist wat je hebt en hoe ze je kunnen helpen in geval van nood. Instrueer minstens één iemand wat hij of zij moet doen als je dat zelf niet kunt. Geef een kopie van je lijst met contactpersonen en het behandelcentrum aan je reisgenoot.
  Vertel je reisgenoten wat je nodig hebt als je een bloeding hebt en spreek eventueel rustmomenten af.

Inloggen voor leden