termen uitgelegd web banner

Je hebt een stollingsstoornis. Of je zoon, dochter, partner, vader of moeder heeft een stollingsstoornis. Na de diagnose kom je veel (nieuwe) termen tegen. In het ziekenhuis, op websites, in brochures en op socials kom je ze tegen. We hebben de meest voorkomende hier op een rijtje gezet. Er zijn er nog meer, dus laat het ons vooral weten als je een aanvulling op de hebt. 

Corona 3 web banner

Gelukkige mensen 2 banner web

Een factor deficiëntie is een zeer zeldzame stollingsstoornis. Het woord deficiëntie betekent "een tekort", dus het gaat hier om een tekort aan een factor in het bloed. Bij een factor deficiëntie gaat er iets mis in het stollingsproces, namelijk in de secundaire hemostase, oftewel de tweede fase van de bloedstollingFactor deficiënties

De bekendste factoren zijn factor VIII (8) en Factor IX (9), bij een tekort daar aan krijg je hemofilie A of hemofilie B. Aan hemofilie wordt apart aandacht besteed, dus komt op deze pagina niet aan bod. Hier worden de zeer zeldzame factor deficiënties benoemd. De stollingsstoornissen die ontstaan door het hebben van te weinig factor I, II, V, VII, VIII, IX, XI, XII of XIII

flask rood 64x64px nvhp

Bloedstolling

notesmedical rood 64x64px nvhp 

Bloedingen

flask rood 64x64px nvhp

Erfelijkheid

infocircle rood 64x64px nvhp 

Vrouwen met een stollingsstoornis

Kinderen plaatjesstoornis web banner

Een plaatjesstoornis is een bloedziekte en komt weinig voor. Binnen de NVHP vallen de plaatjesstoornissen onder de zeer zeldzame stollingsstoornissen. Bij een plaatjesstoornis kan het aantal plaatjes in het bloed verlaagd zijn, functioneren de plaatjes niet goed of betreft het combinaties van deze zaken. Zo is bij het Bernard Soulier syndroom het aantal plaatjes te laag en hebben de plaatjes ook nog een verminderde functie. Over het algemeen zijn plaatjesstoornissen milder dan de andere typen bloedingsziekten, maar er zijn er ook met een ernstige bloedingsneiging zoals de ziekte van Glanzmann.

Zeer zeldzame stollingsstoornissen

Plaatjesstoornissen en de verschillende factor deficiënties (met uitzondering van hemofilie A en B) zijn zo zeldzaam dat we die binnen de NVHP de zeer zeldzame stollingsstoornissen noemen. Op deze pagina gaat het over de meest voorkomende plaatjesstoornissen Bernard-Soulier syndroom en de ziekte van Glanzmann.  

Praktische informatie

Deze zeer zeldzame aandoeningen zijn per persoon verschillend, maar er zijn ook overeenkomsten. Die worden hieronder benoemd.

De werking van plaatjes uitgelegd

flask rood 64x64px nvhp

Bloedstolling

notesmedical rood 64x64px nvhp 

Bloedingen

flask rood 64x64px nvhp

Erfelijkheid

infocircle rood 64x64px nvhp 

Vrouwen met een stollingsstoornis

Informatie en communicatie web banner

We zijn een patiëntenvereniging die belang hecht aan goede informatie aan en communicatie met onze leden. Dat doen we op verschillende manieren. We hebben een meldpunt en lotgenotencontactteam. Twee keer per jaar brengen we ons magazine Faktor uit en twee-maandelijks onze digitale nieuwsbrief Faktueel waarin nieuws uit de vereniging te lezen is. Op onze socials delen we nieuws en houden we contact met elkaar. 

Laatste tweets van NVHP

Inloggen voor leden