Nieuws

Tot onze spijt is in de Faktor die begin januari 2017 verscheen, per ongeluk de eerste versie van een artikel geplaatst, met onjuiste informatie. Het gaat om het stuk over de nieuwe Baxject III, de toedieningsset van Advate. Het artikel staat op bladzijde 21. Wij hebben de firma Baxalta/Shire onze excuses aangeboden. Het juiste stuk kunt u hier lezen.

 

Advate met Baxject III past lastiger in koelkast en handbagage

In de eerste helft van dit jaar kwamen er bij ons Meldpunt op de website (www.nvhp.nl) meldingen binnen over het nieuwe oplossysteem van Advate (FVIII): de Baxject III. Producent Baxalta (inmiddels onderdeel van Shire) ontwikkelde het nieuwe systeem om het aantal handelingen voor reconstitutie te verkleinen en hiermee het gebruiksgemak voor patiënten te vergroten.

De BAXJECT III bestaat uit een kant-en-klaar systeem waar de stollingsfactor en het vloeistof aan elkaar verbonden zijn. Naast één positief bericht over het bediengemak, kregen wij zes negatieve meldingen, vooral over het volume. Waar de koel te bewaren stollingsfactor vroeger los de koelkast in kon, zat nu alles aan elkaar in een verpakking waardoor het koel-te-bewaren-volume aanzienlijk toenam. Genoemde voorbeelden: de voorraad past niet meer in de gedeelde koelkast van een studentenhuis, het meenemen in de handbagage voor een vliegreis is lastiger, en het koeltasje met noodvoorraad voor dagelijks gebruik is te klein.

Voor de NVHP reden om Baxalta/Shire een brief te sturen. Het bestuur bepleitte hierin - dat de kwaliteit van leven voorop staat en gebruiksgemak thuis en op reis - inclusief flexibiliteit voor persoonlijke voorkeuren - daarin een groot verschil kan maken - dat patiënten het stollingsproduct makkelijk gekoeld moeten kunnen bewaren (zeker op reis is het bewaren onder de 26 graden niet altijd mogelijk buiten een koelkast, maar ook in Nederland is het wel eens warmer) en - dat patiënten minstens enkele weken producten in voorraad moeten kunnen hebben zonder dat volume en bewaarcondities hierin een beperking vormen.

De firma nodigde de NVHP uit voor een gesprek. Ilmar Kruis van de Werkgroep Zorg & Onderzoek en beleidsmedewerker Marjolein Sparnaay gingen naar Utrecht om de problemen uit te leggen zodat hier in de toekomst beter rekening mee kan worden gehouden.

Twee keer zo grote koelkast
Om te beginnen constateerden we met elkaar dat de reconstitutie inderdaad gemakkelijker is geworden. Daar heeft iedereen baat bij, zeker de ouders van een jong kind dat vol verse tegenzin zit te wachten. Verder biedt Baxalta/Shire zo veel mogelijk verschillende afvullingen (250, 500, 1000, 1500, 2000, 3000 IE) waardoor in de meeste gevallen maar één flesje per keer nodig is. Baxalta/Shire was wat verrast aangezien de Baxject III was ontwikkeld in de VS samen met gebruikers. Maar ja, de gemiddelde Amerikaanse koelkast is wel twee keer zo groot als de Nederlandse. Verder gaven ze aan dat de reacties op de Baxject III overwegend positief zijn en het aantal productklachten wereldwijd afneemt. Bovendien zijn veranderingen lastig aangezien de geïntegreerde set van stollingsproduct en Baxject is goedgekeurd. Baxalta internationaal heeft daarom vooralsnog besloten om door te gaan met Baxject III als onderdeel van Advate.

20170129 Baxject oud nieuw web

Foto: het medicijn met de nieuwe verpakking staat links op de foto en de verpakking van 'vroeger' rechts

Oplossing
Baxalta/Shire nam de klachten serieus en dacht graag mee over gepaste oplossingen. Zij gaven aan dat tijdens de houdbaarheidsperiode het product gedurende één periode van maximaal zes maanden mag worden bewaard bij kamertemperatuur (maximaal 25°C). Voor patiënten die problemen ondervinden met het meenemen van hun product, bijvoorbeeld omdat ze voor langere tijd in het buitenland zitten, biedt Baxalta/Shire de Travel Service aan. Shire is internationaal ruim vertegenwoordigd, waardoor zij producten die je in Nederland koopt, bijna overal ter wereld kunnen leveren. Om gebruik te maken van deze service kun je contact opnemen met jouw hemofiliebehandelcentrum, maar doe dit wel enige tijd van te voren. Overigens bieden wel meer leveranciers service bij een langer verblijf in het buitenland.

Maatwerk
Voor de verdere toekomst gaven wij het principe van het mogelijk maken van maatwerk mee: de gehele Westerse consumentenmarkt is gedifferentieerd: waar je vroeger kon kiezen uit thee of koffie, staat nu op een willekeurige vergadertafel een doos met acht soorten thee en levert de koffieautomaat minstens vijf varianten. Ook de farmacie zou er goed aan doen hun klanten keus te bieden: voor de één telt het bediengemak, voor de ander het compact kunnen meenemen. One size does not fit all.

Drupje
Tot slot spraken we nog over de zorg van patiënten over het altijd achterblijvende laatste drupje vloeistof na reconstitutie, zeker bij afvullingen met hoge dosis. Nu er minder oplosvloeistof wordt gebruikt (van 5 naar 2 ml), is de concentratie stollingsproduct hoger in dat drupje. Spuit je daardoor niet te weinig stolling in je bloed? Het antwoord hierop is dat er bij de afvulling rekening wordt gehouden met het achterblijven van product, de dosis op het label is dus wat er uiteindelijk in de spuit terecht komt.