Nieuws

Kan een stollingspatiënt orgaan- of weefseldonor zijn?

17-07-2019 | Nieuws

20190717 TransplantatieOok de folder gekregen over het je laten registreren als wel of geen donor? NVHP-leden vroegen zich af hoe dat nou zit als stollingspatiënt, ook als je in het verleden hepatitis C hebt gehad. Eén van hen maakte zich zorgen dat als hij ja zou zeggen dat hij de ontvanger opzadelt met de infectie die hem in het verleden heeft gekweld.

De Nederlands Transplantatie Stichting heeft de nodige informatie verstrekt. Ten eerste roepen zij iedereen op om de registratie sowieso te doen. Als je toestemming geeft, wil dat niet zeggen dát er per se gebruik wordt gemaakt van je organen of weefsels. De transplantatiecoördinator onderzoekt altijd zorgvuldig of je een geschikte donor bent.

  • Voor orgaandonatie checkt hij je (medische) voorgeschiedenis, ook bij je huisarts.
  • Voor weefseldonatie neemt hij eerst de in het ziekenhuis al beschikbare informatie over je medische voorgeschiedenis door, als die aanleiding geeft tot nader onderzoek, klopt hij bij je huisarts aan voor verdere informatie over je medische en sociale voorgeschiedenis. De weefsels worden niet vrijgegeven als er twijfel bestaat over de veiligheid. Overigens is er bij weefseldonatie niet zoveel haast als bij organen. Omdat weefsels kunnen worden bewaard is er alle tijd voor het onderzoek.

Je hoeft dus niet bezorgd te zijn dat men niet op de hoogte is van je stollingsstoornis en (geklaarde) virusinfectie. Op welke gronden worden donoren geweigerd? Er wordt onderscheid gemaakt tussen het doneren van organen (nieren, lever, longen, hart, pancreas, dunne darm) en weefsels (oogweefsel, huid, botweefsel, kraakbeen, pezen, hartkleppen en bloedvaten).

  1. Een stollingsstoornis is geen algemene contra-indicatie (tegen-aanwijzing) voor donatie, alleen in het zeer bijzondere geval dat je korter dan 48 uur geleden een bloedtransfusie hebt gehad kan het niet.
  2. Wel willen ze bij hemofilie weten om welk type het gaat en in welke mate, dat beïnvloedt het besluit welke organen getransplanteerd kunnen worden wel.
  3. De virusinfecties hepatitis C en hiv zijn wel een contra-indicatie voor donatie van weefsels. Daarbij maakt het niet uit of die inmiddels geklaard zijn, of inactief.
  4. Bij orgaandonatie zijn hiv en hepatitis C relatieve contra-indicaties (de organen zijn geschikt voor specifieke ontvangers). De transplantatiecoördinator bepaalt of een patiënt geschikt is voor orgaandonatie. In de praktijk blijkt dat deze organen echter zelden gebruikt worden.
  5. Ook de partners van stollingspatiënten die hepatitis C of hiv hebben (gehad), worden niet geaccepteerd voor weefseldonatie. Voor orgaandonatie wordt een inschatting gemaakt wat het risico is, en of dit risico acceptabel is voor de ontvanger.

Kom je in een buitenland te overlijden, dan gelden de regels van dát land.

Tot slot: Wie nu geen donor kan zijn, mag dat in de toekomst misschien wel. Omdat de wetenschap zich blijft ontwikkelen nodigt de Transplantatie Stichting iedereen uit om zich te laten registreren.

Wil je graag donor zijn? Laat dat dan vooral wel weten, hopelijk duurt het héél lang voordat… en kan het tegen die tijd wel.

Wil je meer weten over weefsel- en orgaandonatie, kijk dan op deze site:

https://www.transplantatiestichting.nl/medische-procedure