In dit nieuwsbericht vind je een overzicht van de huidige stand van zaken over het coronavirus en de consequenties voor stollingspatiënten. Dit artikel wordt geactualiseerd wanneer er sprake is van een verandering. Bij vragen is de NVHP onverminderd bereikbaar via nvhp@nvhp.nl en telefonisch via 033 – 247 10 49. 

Is er sprake van hemofilie gerelateerde klachten bij stollingspatiënten die besmet zijn met corona?

Op dit moment zijn er nog geen specifieke hemofilie gerelateerde problemen naar voren gekomen bij patiënten die besmet zijn met COVID-19. Wie een stollingsstoornis heeft, loopt geen groter risico. Patiënten met hiv of hepatitis C, patiënten met bijkomende ernstige ziekten én ouderen moeten wel extra voorzichtig zijn. Bekijk hier de volledige update die betrekking heeft op deze vraag.

Is een stollingspatiënt kwetsbaar?

In de algemene maatregelen van de landelijke overheid om het COVID-19 coronavirus te bestrijden, gaat het over ‘kwetsbare groepen’. Aan de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Behandelaars hebben we gevraagd of mensen met een stollingsstoornis daarbij horen. ‘Een stollingsstoornis is geen reden tot extra zorgen. Maar wie ook een andere aandoening heeft, bijvoorbeeld hiv of hepatitis C, die moet wel extra voorzichtig zijn. net als ouderen. Zij moeten wel de adviezen voor ‘kwetsbare groepen’ opvolgen’, aldus prof. dr. Karina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie Behandelaren (NVHB). Ook internationale experts geven aan dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat stollingspatiënten een hoger risico lopen. Zij adviseren wel om als stollingspatiënt altijd contact op te nemen met het HBC bij besmetting met het coronavirus. 

Door de drukte in de ziekenhuizen kan het gaan gebeuren dat controle-afspraken niet doorgaan, omdat het personeel wordt ingezet op de Eerste Hulp of Verpleegafdelingen. Uw HBC neemt in dat geval contact met u op”. Meer informatie over de consequenties per HBC tref je onderaan dit artikel aan. 

Zijn plasmaproducten veilig te gebruiken?

Plasmaproducten zijn veilig te gebruiken. Door zuivering van plasma is het risico op overdraagbare infecties heel klein. Volgens de EHC zijn de bestaande virusinactivatie-methodes voldoende om het COVID-19 coronavirus onschadelijk te maken. Dit geldt voor zowel medicijnen op basis van plasma als ingevroren plasma. Voor recombinant producten is er geen kans op overdracht van het coronavirus. 

Is er voldoende voorraad van stollingsproducten?

De NVHP en de NVHB (de hemofiliebehandelaren) hebben geen negatieve signalen over de voorraden en producten van stollingsfactoren gekregen. Mocht dat wel het geval worden, dan treedt het Calamiteitenprotocol in werking, dat een verstandige verdeling over alle patiënten organiseert. In dit protocol werken de Hemofiliebehandelcentra en de farmaceuten samen. Ook in Europees verband (EHC en EMA) wordt nauwkeurig in de gaten gehouden of er tekorten dreigen, daarvan is geen sprake.

Door de druk op de zorg is het echter wel verstandig om producten op tijd te bestellen. De levering kan langer duren dan normaal. Wacht niet tot het laatste moment. 

Alcohol tekort

Er zijn wel signalen dat in algemene zin de vraag naar ontsmettingsalcohol groter is dan het aanbod. Stel dat de alcoholdoekjes bij je stollingsproduct niet meer geleverd kunnen worden, dan kan je je huid en de toedieningsmaterialen ontsmetten met andere alcoholische producten zoals eau de cologne en rum. Hoe hoger het percentage alcohol hoe beter.

Gebruik geen aspirine

Als het Covid-19 virus je te pakken zou krijgen en je hebt een pijnstiller nodig, gebruik dan middelen met paracetamol en niet met aspirine en zogeheten NSAID’s. Dat is altijd al belangrijk voor mensen met een stollingsstoornis, maar goed om nu extra in herinnering te brengen bij jezelf en bij je naasten. 

Statement WFH en EHC

Op internationaal gebied hebben zowel de WFH als de EHC een statement naar buiten gebracht met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus. Lees hier het volledige statement van de EHC en van de WFH.

Heeft het coronavirus invloed op mijn behandeling bij een hemofiliebehandelcentrum? 

Heb je vragen over je gezondheid, neem dan contact op met je eigen hemofiliebehandelcentrum. Hieronder een overzicht van de mogelijke consequenties per behandelcentrum.

20200326 infographiccoronavirus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten van de NVHP

De coronacrisis heeft gevolgen voor de activiteiten van de NVHP. De Ledendag op 16 mei hebben we helaas moeten annuleren. De Ledendag in het najaar staat gepland voor 14 november. We hopen het mooie programma dat we in petto hadden dan alsnog te kunnen presenteren. Op enkele formele zaken, zoals het goedkeuren van de Jaarrekening en het Jaarverslag, komen wij nog terug. 

De situatie heeft mogelijk ook gevolgen voor het geplande kampeerweekend. De organisatoren van het Kampeerweekend op 5, 6 en 7 juni raden de deelnemers aan om nog geen kosten ten maken voor bijvoorbeeld het huren van een tent of caravan. Maar meld je wel aan, dan krijg je rechtstreekse berichten over het wel of niet doorgaan. Meer daarover lees je hier.  

Meer weten? 

Wil je meer lezen over het Coronavirus, kijk dan op de website van het RIVM.

 

Inloggen voor leden