Voor de patiënten met hemofilie A en hemofilie B wordt vanaf 1 april 2017 door vier hemofiliebehandelcentra gezamenlijk de stollingsfactoren ingekocht. Het betreft het Erasmus MC (Rotterdam), de Van Creveldkliniek (Utrecht), het LUMC/Haga Ziekenhuis (Leiden/Den Haag) en het AMC (Amsterdam). De hemofiliebehandelcentra van UMCG (Groningen), Zuid-Oost Nederland (Eindhoven/Maastricht) en Radboudumc (Nijmegen) hebben in 2017 nog lopende contracten met farmaceuten.
Waarom?
De geneesmiddelen die door academische centra worden verstrekt, worden door hun ziekenhuisapothekers ingekocht, dat doen zij het liefst zo voordelig mogelijk. Daarom werken deze apothekers landelijk met elkaar samen.
Uitkomsten van het inkoopbeleid
Op dinsdag 28 februari 2017 hebben de farmaceuten te horen gekregen of hun stollingsproduct één van de landelijke voorkeursproducten is geworden. Elk hemofiliebehandelcentrum (HBC) kiest hieruit welke stollingsproducten zij aan hun patiënten gaan voorschrijven.
Wat betekent dit voor de patiënt?
Wat dit betekent, is per patiënt verschillend. Wel is duidelijk dat ongeveer de helft van de patiënten de vraag krijgt om over te stappen op een ander stollingsproduct. We hebben een handig schema (zie link of afbeelding hieronder) gemaakt zodat je zelf kunt bekijken of jij hier mee te maken krijgt. Mocht dat zo zijn, dan informeert je hemofiliebehandelcentrum je. Bij hen kun je terecht met vragen over jouw situatie. Je hemofiliebehandelcentrum zal de consequenties met je bespreken. Overigens is dit de afgelopen jaren in de meeste centra al eens gebeurd, toen zij per centrum al prijsbewuster gingen inkopen. Heb je ernstige bezwaren om over te stappen naar een ander medicijn, dan moeten de behandelaar en jij samen naar een persoonlijke oplossing zoeken.
Standpunten vanuit de NVHP op dit inkoopbeleid
Vanuit onze vereniging heeft de Werkgroep Bekostiging hier heel hard aan gewerkt. De werkgroep houdt dit traject scherp in de gaten en doet er alles aan om ons op een zo goed mogelijke manier te vertegenwoordigen. Zo hebben we bij de voorbereiding gewezen op zaken die belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven van de patiënt. Die zijn grotendeels als randvoorwaarde teruggekomen in het offerteproces. Wij zijn een voorstander van de besparing die door dit gezamenlijke inkoopbeleid tot stand komt en we streven er naar dat de besparing ten goede komt aan de verbetering van de hemofiliezorg. Ook maken we ons hard voor het blijven voorschrijven van op plasma gebaseerde producten voor degene die dat wensen. Tot slot vinden wij dat het inkoopbeleid andere innovatieve therapieën niet in de weg mag staan, nieuwe producten die de patiënt ten goede komen, moeten geïntroduceerd kunnen worden.
Leden van de Werkgroep Bekostiging zijn Dik Kruis, Fred Cuijpers, Guus Wijfjes, Michael van der Linde en Marjolein Sparnaay. Vanwege zijn expertise op het gebied van de stollingsproducten was ook Ilmar Kruis betrokken bij de advisering.
Veelgestelde vragen en informatie
Meer informatie over de gezamenlijke inkoop van stollingsproducten en de impact hiervan vind je in de ‘veelgestelde vragen (FAQ)’. Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie, neem dan contact op met je hemofiliebehandelcentrum.