Nieuws

Coronavaccin bij mensen met een stollingsstoornis 

22-12-2020 | Nieuws

Lees  ook het meest recente bericht op onze website over de COVID-19 vaccinatie richtlijn van de NVHB (behandelaren). 

De NVHP krijgt veel vragen over de toediening van het BioNTech/Pfizer coronavaccin bij mensen met een stollingsstoornis. In het algemeen geldt dat vaccineren op twee manieren kan: subcutaan (onder de huid) of intramusculair (in de spier), afhankelijk van het type vaccin. Het BioNTech/Pfizer coronavaccin moet intramusculair toegediend worden voor een goede werkzaamheid.

Voor mensen met een stollingsstoornis geldt dat zij hun vaccinaties altijd zonder problemen onder de huid kunnen laten zetten. Vaccineren in de spier kan niet bij alle stollingsstoornissen omdat dit een spierbloeding kan uitlokken. Als een vaccinatie toch in de spier gezet moet worden, is het soms nodig om vooraf extra stolling toe te dienen. De behandelend arts zal per situatie beoordelen of dit nodig is. Neem bij twijfel altijd contact op met het hemofiliebehandelcentrum.

Wel of geen voorrang?

Een stollingsstoornis is daarnaast geen reden voor voorrang op toediening van het vaccin. Je loopt namelijk geen hoger risico bij een besmetting met corona. De situatie kan anders zijn bij mensen die om medische redenen tot de risicogroep behoren. Voor mensen die lijden aan aids geldt dat zij de prik beter niet kunnen krijgen. De behandelend arts kan in individuele gevallen wel de beslissing nemen dat een inenting het risico waard is. 

Raadpleeg deze pagina van de NVHP voor meer informatie over de mogelijke consequenties van het coronavirus voor mensen met een stollingsstoornis