Nieuws

Coronavirus: overzicht van consequenties

20-03-2020 | Nieuws

Corona 3 web banner

Op deze pagina vind je een overzicht van de huidige stand van zaken over het coronavirus en de consequenties voor mensen met een stollingsstoornis. Dit bericht wordt regelmatig geüpdate. Bij vragen is de NVHP bereikbaar via nvhp@nvhp.nl en telefonisch via 033 – 247 10 49. 

Iconenset 24px roodreizenCOVID-19 vaccinatie 

De NVHP krijgt veel vragen over de toediening van coronavaccins bij mensen met een stollingsstoornis. In het algemeen geldt dat vaccineren op twee manieren kan: subcutaan (onder de huid) of intramusculair (in de spier), afhankelijk van het type vaccin. Het BioNTech/Pfizer coronavaccin moet intramusculair toegediend worden voor een goede werkzaamheid.

Voor mensen met een stollingsstoornis geldt dat zij hun vaccinaties altijd zonder problemen onder de huid kunnen laten zetten. Vaccineren in de spier kan niet bij alle stollingsstoornissen omdat dit een spierbloeding kan uitlokken. Als een vaccinatie toch in de spier gezet moet worden, is het soms nodig om vooraf extra stolling toe te dienen. Neem voor toediening altijd contact op met je behandelaar.

De Nederlandse Vereniging van Hemofilie Behandelaren (NVHB) heeft een richtlijn opgesteld voor COVID-19 vaccinatie bij mensen met een stollingsstoornis. Daar lees je hier meer over. 

Meer informatie kan je ook terugvinden in de webinar COVID-19 vaccinaties bij mensen met een aangeboren stollingsstoornis. Deze webinar is opgenomen en 23 februari 2021 georganiseerd door de samenwerkende hemofiliebehandelcentra Nijmegen, Eindhoven en Maastricht (NEM).

Wel of geen voorrang?

Een stollingsstoornis is daarnaast geen reden voor voorrang op toediening van het vaccin. Je loopt namelijk geen hoger risico bij een besmetting met corona. De situatie kan anders zijn bij mensen die om medische redenen tot de risicogroep behoren. Voor mensen die lijden aan aids geldt dat zij de prik beter niet kunnen krijgen. De behandelend arts kan in individuele gevallen wel de beslissing nemen dat een inenting het risico waard is. 

notesmedical rood 24x24px nvhpSpecifieke klachten bij stollingspatiënten

Op dit moment zijn er geen specifieke hemofilie gerelateerde problemen naar voren gekomen bij patiënten die besmet zijn met COVID-19. Wie een stollingsstoornis heeft, loopt geen groter risico. Patiënten met hiv of hepatitis C, patiënten met bijkomende ernstige ziekten én ouderen moeten wel extra voorzichtig zijn. Bekijk hier het volledige bericht dat betrekking heeft op deze vraag.

Iconenset 24px roodmanvrouwIs een stollingspatiënt kwetsbaar?

In de algemene maatregelen van de landelijke overheid om het COVID-19 coronavirus te bestrijden, gaat het over ‘kwetsbare groepen’. Aan de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Behandelaars hebben we gevraagd of mensen met een stollingsstoornis daarbij horen. ‘Een stollingsstoornis is geen reden tot extra zorgen. Wie ook een andere aandoening heeft, bijvoorbeeld hiv of hepatitis C, moet wel extra voorzichtig zijn. net als ouderen. Ook internationale experts geven aan dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat stollingspatiënten een hoger risico lopen. Zij adviseren wel om als stollingspatiënt altijd contact op te nemen met het HBC bij besmetting met het coronavirus. 

syringe rood 24x24px nvhpZijn plasmaproducten veilig te gebruiken?

Plasmaproducten zijn veilig te gebruiken. Door zuivering van plasma is het risico op overdraagbare infecties heel klein. Volgens de EHC zijn de bestaande virusinactivatie-methodes voldoende om het COVID-19 coronavirus onschadelijk te maken. Dit geldt voor zowel medicijnen op basis van plasma als ingevroren plasma. Voor recombinant producten is er geen kans op overdracht van het coronavirus. 

folderopen rood 24x24px nvhpIs er voldoende voorraad van stollingsproducten?

De NVHP en de NVHB (de hemofiliebehandelaren) hebben geen negatieve signalen over de voorraden en producten van stollingsfactoren gekregen. Mocht dat wel het geval worden, dan treedt het Calamiteitenprotocol in werking, dat een verstandige verdeling over alle patiënten organiseert. In dit protocol werken de Hemofiliebehandelcentra en de farmaceuten samen. Ook in Europees verband (EHC en EMA) wordt nauwkeurig in de gaten gehouden of er tekorten dreigen, daarvan is geen sprake.

Door de druk op de zorg is het echter wel verstandig om producten op tijd te bestellen. De levering kan langer duren dan normaal. Wacht niet tot het laatste moment. 

Gebruik geen aspirine

Als het COVID-19 virus je te pakken zou krijgen en je hebt een pijnstiller nodig, gebruik dan middelen met paracetamol en niet met aspirine en zogeheten NSAID’s. Dat is altijd al belangrijk voor mensen met een stollingsstoornis, maar goed om nu extra in herinnering te brengen bij jezelf en bij je naasten. 

Iconenset 24px roodreizenInternationaal 

Op internationaal gebied publiceren zowel het EHC (de Europese organisatie) als de WFH (de wereldorganisatie) informatie over de coronacrisis en mogelijke consequenties voor stollingspatiënten. Meer informatie vind je op de website van het EHC en de WFH

video rood 24x24px nvhpWebinars

De WFH en de EHC organiseren regelmatig webinars met meer informatie. Hieronder vind je de artikelen die wij naar aanleiding van deze webinars hebben geschreven.

Tandheelkundige zorg in tijden van corona 

De psychologische impact van het coronavirus

hospitalsymbol rood 24x24px nvhpEen bezoek aan het HBC? 

De coronacrisis heeft mogelijk invloed op de werkwijze van hemofiliebehandelcentra. Consulten worden mogelijk per telefoon of door middel van videobellen ingepland. Heb je vragen over de bereikbaarheid of je gezondheid, neem dan contact op met je eigen hemofiliebehandelcentrum. 

Door drukte in de ziekenhuizen kan het gebeuren dat controle-afspraken niet doorgaan, omdat het personeel wordt ingezet op de Eerste Hulp of verpleegafdelingen. 

Iconenset 24px roodgesprekActiviteiten van de NVHP

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de activiteiten van de NVHP. In 2020 waren we genoodzaakt om een deel van onze activiteiten te annuleren. Om toch met elkaar in contact te blijven, organiseert de NVHP door het jaar heen verschillende webinars en andere online activiteiten. 

infocircle rood 24x24px nvhpMeer weten? 

Wil je meer lezen over het coronavirus, kijk dan op de website van het RIVM.

 

briefcasemedical rood 64x64px nvhp

Stollingsstoornissen

notesmedical rood 64x64px nvhp 

Leven met

flask rood 64x64px nvhp

Lid worden

infocircle rood 64x64px nvhp 

Over ons