Nieuws

De pijn geeft ieder zijn eigen vorm van lijden

13-01-2019 | Nieuws

Medio januari 2018 ging de 2e training ‘Leven met Hemofilie’ van start, onder leiding van Anne Hoefnagels (verpleegkundige) en Ruud Bos (maatschappelijk werker). Met een groep van zes mensen met hemofilie hebben we zeven dinsdagavonden gesproken over sociale gevolgen van hemofilie. Sake Beekman, 46 jaar, vader van drie kinderen was een van de deelnemers. Sake beschrijft zelf hoe hij de training heeft ervaren.

“Elke sessie startte met een heerlijke maaltijd. Vaak verzorgd door de vrouw van Piet  – en die kan heerlijk koken, elke keer een feestje! De groep varieerde qua leeftijd van eind twintig tot begin vijftig, afkomstig uit alle windstreken, met allemaal een verschillende achtergrond. Dit maakte het een boeiende, diverse groep. Maar met hemofilie als gemene deler, hadden  we aan een half woord meestal genoeg. Waar mijn sociale omgeving logischerwijs niet veel meer kan doen dan medeleven tonen bij bijvoorbeeld bloedingen, ervaarde ik in de groep volledige herkenning, ontzettend waardevol.

Herkenning, verschillen en acceptatie
Veel herkenning wat betreft de beperkingen die hemofilie met zich meebrengt. Tegelijkertijd veel verschillen in de manier waarop de impact van hemofilie beleefd en (niet) geaccepteerd wordt. Dit is waar de  training zich  op toespitst. De pijn (mentaal dan wel fysiek) die hemofilie met zich meebrengt, geeft iedereen zijn eigen vorm van lijden. Hierdoor kregen we inzicht waar je weerstand zit tegen hemofilie. Vervolgens kregen we van Ruud en Anne handvatten aangereikt hoe we dit naar acceptatie kunnen ombuigen. Dit werd gekoppeld aan ieders verwachtingen en waarden in het leven. Dit leidde tot nieuwe inzichten over hoe de reis naar je gewenste bestemming zo leuk en zinvol mogelijk ingevuld kan worden.
20180113 Levenmethemofilie

De training geeft nieuwe, diepere inzichten
Het uitgebreid delen en doorspreken van ervaringen aan de hand van deze training heeft voor mij geresulteerd in nieuwe, diepere inzichten in hoe ik met hemofilie toch het beste uit mezelf kan halen. Hiervoor wil ik de andere deelnemers (ik vermijd hier het woord ‘lotgenoten’ – daar zit teveel weerstand op bij mij.. ) echt bedanken, super waardevol! Aan mijn mede deelnemer, we gaan binnenkort een pot pingpongen!

Professionele begeleiding
Ruud en Anne begeleidden de sessies aan de hand van een duidelijke trainingsmethode. Met treffende metaforen en leuke spelvormen werden we meegenomen door de training. Soms rechttoe rechtaan, soms meer out-of-the-box, op een manier die de groep van begin tot eind bij elkaar hield. Als groep groeiden we hierdoor naar elkaar toe, met volledige openheid tot resultaat. Ruud, Anne, veel dank hiervoor!

Ik raad het iedereen aan!