Nieuws

Dik Kruis blogt

30-12-2016 | Nieuws

Dik Kruis is al jaren betrokken bij de NVHP, zijn zoon heeft namelijk hemofilie. Jaren geleden hielp hij met het organiseren van de kampeerweekenden, wat nog steeds een enorm succesvolle activiteit van onze vereniging is. Een tijdje terug sloot Dik zich aan bij de werkgroep Bekostiging en hij is nu voorzitter. Vanuit zijn rol in die werkgroep gaat hij ons regelmatig bijpraten over zijn belevenissen en de voortgang bij de projecten die daar lopen.

Beste lezer,

Na een carrière bij de Provincie Zeeland mocht ik met deeltijdpensioen. Nog een paar dagen per week houd ik me bezig als strategisch adviseur met het Zeeuwse ontpolderingsvraagstuk van de Hedwigepolder. Voor de overige tijd zocht ik naar iets leuks en iets nuttigs om te doen. Leuk en leerzaam vind ik het om me te verdiepen in de veranderingen van ons zorgstelsel. Hoe kun je èn de gezondheidszorg nog beter maken èn het toch betaalbaar houden? Nuttig vind ik het om de NVHP daarbij te helpen. In 2015 werd de werkgroep ‘bekostiging’ gestart waarvan ik momenteel voorzitter ben. Zo keerde ik als vader van een zoon met hemofilie weer terug bij de patiëntenvereniging die jarenlang een deel van ons leven was.

Waarom een blog?

Bij de werkgroep zijn maar een beperkt aantal – te weinig – mensen betrokken. Met een blog wil ik proberen wat te vertellen over de onderwerpen die we bij deze werkgroep tegenkomen. Het gaat bij de werkgroep bekostiging over de inkoop van de stollingsmiddelen, want dat is momenteel een ‘hot item’. Wat ons ook opvalt is dat we op de nieuwe gezondheidsmarkt allerlei partijen tegenkomen, zoals ziekenhuizen en verzekeraars. Ook komen we afkortingen tegen: NZa en ZIN. Eén partij komen bijna niet meer tegen, en dat is de overheid. Hoe gaat dat verder? Ook willen we graag ‘feiten’ kennen, want weten we eigenlijk wel hoe duur de hemofiliebehandeling is? Dit zijn allemaal onderwerpen die mij interesseren en waar we als werkgroep aan werken.

Persoonlijke titel

Ik schrijf op persoonlijke titel. Niet alles is een NVHP-standpunt, want ik wil de lezer ook een beetje aan het denken zetten. Ik probeer begrijpelijk te schrijven maar –helaas – de materie is niet altijd eenvoudig. Maar heb je vragen of onderwerpen waar u wat meer van zou willen weten, mail het mij gerust.

Hartelijke groet van Dik Kruis

Lees hier blog 1: 135 miljoen euro