Nieuws

Fabrikant roept desmopressine neusspray terug 

25-07-2020 | Nieuws

De fabrikant van desmopressine neusspray (Octostim ®) organiseert een terugroepactie op apotheekniveau. De terugroepactie geldt niet voor patiënten die het middel in huis hebben. De producten worden teruggeroepen uit voorzorg omdat er bij enkele batches afwijkende concentraties van het werkzame bestanddeel zijn aangetoond.

Deze afwijkende concentratie kan leiden tot meer bijwerkingen, maar tot nu toe zijn er geen dergelijke meldingen geweest. De precieze oorzaak van de afwijkende concentratie is nog niet bekend. Fabrikant Ferring Pharmaceuticals Limited onderzoekt dit en meldt dat het product naar verwachting tot eind 2021 niet beschikbaar zal zijn. Patiënten die de neusspray in huis hebben, kunnen deze gewoon veilig blijven gebruiken. 

Beschikbaarheid medicijn 

De terugroepactie heeft echter wel gevolgen voor de beschikbaarheid van de Octostim neusspray en dus de thuisbehandeling. Het medicijn wordt gebruikt door patiënten met milde vormen van hemofilie A, sommige plaatjesdefecten en Von Willebrand type 1 en 2. Er is helaas geen vergelijkbaar alternatief.  

Alternatieven 

Patiënten die gebruik maken van de Octostim neusspray kunnen contact opnemen met hun behandelcentrum om een geschikt alternatief te vinden. Bijvoorbeeld desmopressine intraveneus, maar dat medicijn wordt alleen gebruikt in ziekenhuizen en niet bij thuisbehandeling. 

De NVHP blijft de situatie volgen en houdt nauw contact met de behandelaren.