Nieuws

Geef mensen met een verhoogd gezondheidsrisico voorrang op vaccinatie 

12-10-2020 | Nieuws

“Mensen met een beperking, chronische aandoening of een verhoogd gezondheidsrisico moeten net als mensen uit de zorg, onderwijs en andere vitale beroepen voorrang kunnen krijgen op een vaccin tegen corona.” Dit is de inleiding van een Manifest dat door vijftig patiëntenorganisaties, waaronder de NVHP, wordt gesteund. Het Manifest wordt 15 oktober ingediend bij de Tweede Kamer.

In het Manifest staat omschreven dat mensen met een verhoogd gezondheidsrisico als eersten de mogelijkheid moeten krijgen om gevaccineerd te worden op het moment dat er een aantoonbaar veilig vaccin is. Initiatiefnemers van de brief zijn de Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(IN), Mind en KBO-PCOB. 

Zij benadrukken dat een grote groep mensen met een beperking of chronische ziekte al maanden in isolement leeft om besmetting te voorkomen. “In afwachting van een vaccin kunnen zij niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijks leven.” De organisaties willen dat een coronavaccin op een soortgelijke wijze beschikbaar komt als de griepprik. 

Het volledige Manifest is hier te lezen.