Nieuws

Geen voorrang op vaccinatie bij stollingsstoornis en comorbiditeit

08-04-2021 | Nieuws

De NVHP krijgt vragen binnen van leden met een stollingsstoornis die tegelijkertijd een aandoening hebben (gehad) zoals hepatitis C of het hiv-virus. Op dit moment vallen deze patiënten niet onder de zogenaamde medisch (hoog)risicogroepen. In overleg met de behandelaars (NVHB) leggen we uit wanneer deze mensen in aanmerking komen voor een vaccinatie en wat zij kunnen ondernemen om eerder kans te maken op een vaccinatie.

Volgens de richtlijnen van het RIVM voor vaccinatie krijgen mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie voorrang op een vaccinatie. “Zij vallen in de categorie die jaarlijks de griepprik krijgt aangeboden via de huisarts en worden door de huisarts opgeroepen voor de COVID-19 vaccinatie”, zegt Jeroen Eikenboom, voorzitter van de NVHB. Deze groep is aan de beurt nadat de ouderen zijn gevaccineerd.  “Het is goed dat we ons blijven realiseren dat een oudere leeftijd de allergrootste risicofactor is voor een slechte uitkomst van COVID-19.”

Geen medisch hoog risicogroep

Daarnaast wordt er prioriteit gegeven aan patiënten die een extra groot risico lopen, de zogenaamde medisch (hoog)risicogroepen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met specifieke neurologische afwijkingen, aangeboren immuunstoornissen en transplantatiepatiënten. “Patiënten met hiv en hepatitis C vallen daar niet onder.” Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs is van een sterk verhoogd risico voor andere groepen dan patiënten die genoemd worden op deze pagina.

Wanneer aan de beurt?

Meer informatie over prioritering van het vaccin kan je vinden op de website van de Rijksoverheid. De verwachting is dat de vaccinatie voor mensen met een medische indicatie start rond juni 2021. Val je onder deze groep en wacht je op een vaccinatie tegen het coronavirus? Het is soms mogelijk om via de reservelijst een prik te regelen door contact op te nemen met je huisarts.