Naar verwachting mogen homoseksuele mannen in januari plasma gaan doneren. Volgens bloedbank Sanquin is het veilig om ook het bloedplasma van homo’s te gebruiken als donormateriaal. Eerder was dit al het geval bij donatie van volbloed en bloedplaatjes, maar nu gaat dit ook gelden voor bloedplasma. Door nieuwe innovaties zijn eventuele virussen gemakkelijker uit het plasma te verwijderen.
De NVHP nam afgelopen maandag deel aan een overleg met Sanquin, het ministerie en belangenorganisatie COC. Het gesprek is prettig verlopen. “We hebben benadrukt dat het voor het vertrouwen van gebruikers belangrijk is om gegevens over de veiligheid van deze wijziging te delen”, aldus voorzitter Guus Wijfjes. Daarnaast is aangehaald dat het opmerkelijk is dat het risico voor eventuele virusinfecties vrijwel volledig bij de ontvanger van het donorproduct ligt. Zo zijn er geen heldere afspraken over verantwoordelijkheden mócht er ondanks alle voorzorgen toch een virusoverdracht plaatsvinden.
Medicijnen bij stollingsstoornissen
De vraag naar bloedplasma is extra groot door het coronavirus. Antistoffen in het plasma zijn namelijk nodig voor de ontwikkeling en productie van medicijnen. Bloedplasma wordt ook verwerkt in Wilate, een Von Willebrand factor/factor VIII product voor mensen met de ziekte Von Willebrand. Voorheen werden stollingsfactoren gezuiverd uit bloedplasma ook gebruikt door patiënten met hemofilie, maar er zijn momenteel nog maar enkele mensen die plasmaproducten gebruiken. Deze patiënten zijn momenteel bezig met een overstap.
De afdeling van Sanquin die plasmaproducten maakt, heeft voor dit besluit het hele assortiment doorgenomen. Producten waarbij de veiligheid rondom virusverwijdering niet optimaal was volgens de nieuwste technieken en wettelijke voorschriften zijn uit het assortiment geschrapt.
Onderzoeken
De NVHP blijft betrokken bij de ontwikkeling en is uitgebreid geïnformeerd door bloedbank Sanquin. We zijn uitgenodigd voor een update over de wetenschappelijke onderzoeken die momenteel lopen. Deze onderzoeken moeten meer inzicht gaan geven in de veiligheid van bloedproducten en de mogelijkheden voor MSM-donoren. Naar verwachting zal dit gesprek in het eerste kwartaal van 2021 plaatsvinden.
Aangezien de NVHP-leden, door het gebruik van recombinante stollingsfactoren, al lang niet meer de grootste gebruikers zijn van bloedproducten, zijn we ondertussen op zoek naar andere patiëntenorganisaties die gebruikers van bloedproducten vertegenwoordigen om op dit dossier samen te werken.