Nieuws

Luister je mee naar de podcast Bloedband?

22-03-2021 | Nieuws

In de tweede aflevering van de podcast Bloedband gaan we in gesprek met Henk Koetsveld. Hij schreef het jubileumboek ter ere van het 50-jarig jubileum van onze vereniging. Het boek valt rond Wereldhemofiliedag op de mat bij leden. Het verhaal beslaat 6 generaties en beschrijft op welke manier de medische ontwikkeling van invloed was en is op het leven van gezinnen en families.

Henk wil met het boek de psychosociale gevolgen van hemofilie koppelen aan de medische ontwikkelingen. In 50 jaar is er ontzettend veel veranderd: “maar wat betekenen nou de veranderingen van de hemofiliebehandeling voor de mensen zelf? Voor het persoonlijk leven, maar ook voor de familie.” Waar bedrust vroeger de norm was, wordt iemand met hemofilie tegenwoordig nauwelijks beperkt in het dagelijks leven. 

De verbetering van de behandeling 

Henk hoopt dat jongeren het boek ook gaan lezen. “Het krijgen van een stollingsproduct zoals dat er nu is, is een voorrecht. Realiseer je dat we in Nederland die mogelijkheid hebben om zo’n goede behandeling te krijgen.” In het boek valt meer te lezen over de ontwikkeling van medicatie door de jaren heen en de invloed op het persoonlijk leven van niet alleen patiënten, maar ook draagsters en naasten. 

Beluister de podcast 

De podcast beluisteren? Dat kan via YouTube en Spotify. Met de podcast willen we je een alternatief geven om in deze coronatijd toch in verbinding te blijven met de vereniging. Op die manier kunnen we, op afstand, stilstaan bij het jubileum van onze vereniging. In de volgende aflevering gaan we in gesprek met bestuurslid en Von Willebrandpatiënt Manon Degenaar-Dujardin.