Nieuws

Luister terug: webinar over hevig bloedverlies tijdens de menstruatie

27-06-2024 | Nieuws

Voices for Women organiseerde op 24 juni een webinar over hevig bloedverlies tijdens de menstruatie met als onderwerp: is het een stollingsstoornis? Een geluidsopname van de webinar is nu terug te luisteren via deze link.

In de webinar gaat Mariette Reineke in gesprek met ervaringsdeskundige Renate Brouwer en medisch specialist Karin van Galen.

Renate Brouwer, 52 jaar, moeder van 2 kinderen, had vanaf haar menstruatie hierbij extreem veel bloedverlies, maar werd hierin nooit gehoord. Toen dochter Nora extreem vaak bloedneuzen had en tijdens de pubertijd ook een problematische menstruatie had, heeft Renate net zolang aan de bel getrokken totdat er een bloedonderzoek bij Nora kwam. De diagnose Von Willebrand volgde en eindelijk werden ook Renate’s klachten serieus genomen.

Dr. Karin van Galen werkt ruim 12,5 jaar als internist-hematoloog in het UMC Utrecht bij de Van Creveldkliniek. Dr. van Galen is gepromoveerd op de ziekte van Von Willebrand – de meest voorkomende erfelijke stollingsstoornis – en heeft speciale interesse in vrouwen met een stollingsstoornis.

Onder het mom van ‘samen sta je sterker’ zoekt ze graag de verbinding op met andere behandelaars en onderzoekers. Zo heeft ze in 2017 samen met de patiëntenvereniging NVHP en de VSOP het Nederlands Zorgnetwerk voor Vrouwen met een Stollingsstoornis opgericht. De gezamenlijke missie is de medische zorg voor meisjes en vrouwen met een stollingsstoornis verbeteren door kennis te delen en de betrokken medische disciplines te verbinden.