Nieuws

Naalden ondeugdelijk

04-11-2015 | Nieuws

Het televisieprogramma Een Vandaag zond 23 maart een reportage uit over de onveiligheid van twee typen naalden van het merk Terumo: K-pack II en Neolus.

Voor zover nu bekend worden die bij stollingsfactorproducten níet standaard geleverd.

De naam staat op de naalden. Heeft u deze naalden toch in gebruik (als optreknaald) dan adviseert de Inspectie voor de Volksgezondheid u dit nu niet te doen: IGZ-advies.  

De lijm waarmee deze twee typen naalden aan het plastic worden geplakt is soms niet uitgehard, waardoor de naalden lijm kunnen lekken. Die kan in uw lichaam terechtkomen.

Heeft u K-Pack II of Neolus-naalden neem dan contact op met uw hemofiliebehandelcentrum of apotheek voor het ontvangen van een andere naald.

Bij verschillende stollingsproducten worden naalden van hetzelfde merk Terumo, maar van een heel ander type meegeleverd: de vlindernaalden (butterfly’s) van het type Surflo. De hemofiliebehandelaren zien geen reden om het gebruik van die naalden te ontraden.

Mocht u de naalden K-Pack II en Neolus van het merk Terumo wel gebruiken, dan zou de NVHP dit graag van u horen. Laat dit dan weten aan beleidsmedewerker Marjolein Sparnaay (m.sparnaay@nvhp.nl). Wij inventariseren graag de stand van zaken in de kring van stollingsstoornissen wat betreft de Terumo-naalden.