Bloedbank Sanquin schaft het huidige donorselectiebeleid rond mannen die seks hebben gehad met een andere man af. Seksueel risicogedrag van de donor wordt bepalend voor de selectie en niet het geslacht van een seksuele partner. De NVHP heeft in een brief de Tweede Kamer opgeroepen ook de belangen van de ontvangers goed te borgen bij het nieuwe, universele selectiebeleid. “Bloedproducten moeten namelijk maximaal veilig zijn”, zegt NVHP-voorzitter Arnoud Plat.
De NVHP is voorstander van een inclusiever beleid, “maar we zijn bezorgd over mogelijke risico’s voor ontvangers van bloedproducten.” Ondanks uitgebreide testen bij bloeddonatie, blijven er altijd risico’s op overdracht van virussen. Denk daarbij aan de fase waarin een virus zoals hiv of hepatitis nog niet detecteerbaar is in het bloed. “Dat terwijl de patiënt, die op een kwetsbaar moment bloed nodig heeft, moet kunnen vertrouwen op veilig bloed.” Dit fundamentele punt is onderbelicht in het debat rond de laatste aanpassingen. Sanquin verwacht dat het wel veilig kan, maar zij geven ook toe dat er onzekerheden zijn over de effecten.
Onafhankelijk toezicht is nodig
Er is op dit moment bijna geen onafhankelijk toezicht op de impact van het donorselectiebeleid. De Medische Adviesraad van de bloedbank adviseert en monitort in opdracht van Sanquin. Er ontbreekt een actueel dashboard om te signaleren en bij te sturen bij wijzigingen in het beleid. “Wij zien het als verantwoordelijkheid van de minister om externe controle op de bloedveiligheid in te bouwen.” De NVHP pleit daarom voor een onafhankelijke toezichthouder of inspectie die signalen van toegenomen risico’s direct op kan pakken en transparante data hierover publiceert.
Waarborgfonds bij besmetting
Naast de zorg en monitoring rondom bloedveiligheid, heeft de NVHP in een reactie aan de Tweede Kamer ook de wens voor een waarborgfonds uitgesproken. “Het risico van een door de overheid gewenste beleidsaanpassing komt bij de ontvangende patiënt terecht.” Volgens de patiëntenvereniging moet er daarom vanuit de overheid een extra waarborg ingebouwd worden om het financiële aspect van dit risico te dragen. “We pleiten voor een waarborgfonds met zogenaamde ‘no-fault’ compensatie voor eventuele besmette patiënten, zodat er een kant-en-klaar plan ligt als er onverhoopt toch ontvangers besmet raken.”
Lees hier de brief die de NVHP naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.