Nieuws

NVHP ondersteunt manifest voor meer onderzoek naar menstruatieklachten 

13-10-2022 | Nieuws

Veel vrouwen kampen met vrouwspecifieke gezondheidsklachten. Uit onderzoek van Women Inc. blijkt dat bijna 80% van de vrouwen (zeer) veel last van menstruatieklachten heeft. Wanneer deze vrouwen aan de bel trekken, leidt dit niet automatisch tot een (juiste) diagnose en behandeling. Dat terwijl ernstige klachten kunnen wijzen op een onderliggende aandoening. Daarom heeft Women Inc. Op 27 september het Manifest Menstruatie- en hormoongerelateerde klachten aangeboden bij de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Het manifest is een pleidooi om te investeren in onderzoek naar vrouwspecifieke klachten en aandoeningen. Zolang het kabinet niet investeert in meer onderzoek, komen we niet tot passende zorg. In de zorg is er lange tijd weinig aandacht geweest voor klachten die samenhangen met de menstruatie en hormonen. Er wordt te vaak gedacht dat ‘ongemak er nu eenmaal bij hoort’ en daardoor worden klachten onvoldoende herkend en niet serieus genomen. 

Ervaringen binnen de vereniging

De werkgroep Vrouwen binnen de NVHP maakt zich hard voor meer aandacht voor vrouwspecifieke klachten bij stollingsstoornissen en heeft het manifest dan ook ondertekend. Binnen onze achterban kennen we de soms schrijnende verhalen van een jarenlange zoektocht naar een diagnose. Dat terwijl bij 25% van de vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies een stollingsstoornis de oorzaak is. De diagnose wordt vaak niet of laat gesteld door een gebrek aan kennis. Zowel binnen de gezondheidszorg als bij vrouwen zelf. Want wat is normaal en wat is niet normaal? En menstruatie, daar praat je toch niet over? 

Infographic nvhp 2

Gevolgen late of geen diagnose 

Wanneer een diagnose pas laat of niet wordt gesteld, kan dit een grote invloed hebben. Niet alleen op de behandeling, maar ook op de kwaliteit van leven van patiënten. Bij jonge meiden kan dit leiden tot schoolverzuim en minder goede schoolprestaties dan leeftijdsgenoten. Ook kan het invloed hebben op vriendschappen en het al dan wel mee kunnen doen met bijvoorbeeld de gymles. 

Kennisachterstand wegwerken 

Met het manifest wordt de politiek opgeroepen om kennisachterstand op het gebied van vrouwspecifieke klachten zo snel mogelijk weg te werken. “Passende zorg houdt rekening met de aspecten die een individu uniek maakt, en heeft oog voor wat de zorgvrager nodig heeft om zich gezond te voelen. Het kan niet zo zijn dat kennisachterstanden die zijn opgelopen doordat er in het verleden vooral onderzoek onder mannen is gedaan, nog niet zijn ingelopen en vandaag de dag nog steeds invloed hebben op onze gezondheidszorg”, staat er omschreven in het manifest. 

Ervaringen uitwisselen 

De werkgroep Vrouwen heeft een Facebookgroep in het leven geroepen voor vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies. De Facebookgroep Project Red is besloten en biedt ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. 

Lees hier het volledige onderzoek naar het effect van menstruatieklachten op het dagelijks leven.