Nieuws

NVHP staat achter voorstel tot nationale strategie vrouwengezondheid

15-01-2024 | Nieuws

WOMEN Inc. roept met een position paper op tot een nationale strategie voor vrouwengezondheid. Deze paper is een vervolg op het eerdere manifest van maart 2023 dat naar demissionair minister Kuipers is gestuurd. De NVHP heeft de position paper ondertekend: “Binnen onze patiëntenvereniging is duidelijk dat vrouwen tegen andere problemen aanlopen dan mannen. Er is meer aandacht nodig voor vrouwspecifieke klachten bij stollingsstoornissen”, aldus NVHP-voorzitter Arnoud Plat.

Met deze position paper wil WOMEN Inc., als belangenorganisatie voor de emancipatie voor vrouwen, de nog te vormen regering oproepen tot een nationale strategie in het regeerakkoord. Zij pleiten onder meer voor meer en beter onderzoek naar vrouwspecifieke klachten. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de vrouwen die menstrueren (zeer) veel last heeft van menstruatieklachten. Daarnaast krijgen vrouwen minder snel een doorverwijzing en een diagnose. 

Onder andere de Endometriose Stichting, Netwerk Vrouwen FNV en PMDD Nederland hebben hun naam onder de position paper gezet. 

Waarom vindt de NVHP dit belangrijk?

  • Er is sprake van onderdiagnose bij vrouwen met een stollingsstoornis.
  • Een diagnose wordt vaak niet, laat of onjuist gesteld.
  • Als er een diagnose is, blijkt een passende behandeling in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend.
  • De kwaliteit van leven van is daardoor een stuk lager in vergelijking met vrouwen zonder stollingsstoornis.

Werkgroep Vrouwen

De werkgroep Vrouwen binnen de NVHP heeft zich de afgelopen jaren volop ingezet voor specifiek meisjes en vrouwen met een stollingsstoornis. Je vindt meer informatie specifiek voor vrouwen in onze Mediabank.