Nieuws

NVHP vraagt steun voor Oekraïense vluchtelingen met stollingsstoornis 

14-03-2022 | Nieuws

De NVHP en de Europese vereniging (EHC) vragen de Nederlandse overheid om Oekraïense vluchtelingen met een stollingsstoornis binnen te laten in Nederland. De NVHP heeft een brief, opgesteld door de EHC, en een begeleidende steunbetuiging naar de leden van de Tweede Kamer en leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd.

In de brief doen de EHC en de NVHP een gezamenlijke oproep aan de Nederlandse overheid om steun te verlenen aan patiënten met een stollingsstoornis en hun familieleden die ontheemd zijn als gevolg van het aanhoudende conflict. “Wij vragen u met klem om deze patiënten en hun familieleden, die de oorlog in Oekraïne ontvluchten, toe te laten in Nederland en levensreddende zorg voor hen te organiseren”, aldus de NVHP in de brief. Een soortgelijke brief is naar het Europees Parlement gestuurd.

Zorg 

Veel vluchtelingen worden momenteel ondergebracht in omliggende landen zoals Polen, Hongarije en Roemenië. De zorg is echter niet in alle landen vergelijkbaar met die in Nederland. “Wij willen dan ook met klem vragen of een aantal van deze mensen overgebracht kan worden naar Nederland.” De zorg in Nederland is immers goed georganiseerd en we beschikken over acht expertisecentra (HBC’s). 

De brief van de EHC lees je hier