Nieuws

Pop-up tentoonstelling ‘De kracht van plasma’

03-09-2023 | Nieuws

In de pop-up tentoonstelling ‘De kracht van Plasma! maak je kennis met het belang van plasma voor de geneeskunde (en dus voor mensen met een stollingsstoornis!). De tentoonstelling bestaat uit een mix van uitleg over plasma, interactieve elementen, zoals video’s met persoonlijke verhalen en dilemma’s die bezoekers laten nadenken over het doneren van bloed en plasma. De tentoonstelling is te zien tot en met 7 januari 2024 in museum Boerhaave in Leiden.

De tentoonstelling is in juli van start gegaan. Het doel is om meer aandacht te besteden aan een belangrijk onderwerp: het doneren van plasma. De mogelijkheid om bloed te doneren is namelijk wel algemeen bekend, maar het doneren van plasma is een veel onbekender fenomeen. Terwijl de vraag naar plasma ieder jaar stijgt, en er door de toepassingen van plasma meer dan honderd aandoeningen worden behandeld! 

De tentoonstelling laat bezoekers nadenken over het doneren van bloed en plasma. Zou je dat zelf willen? En is de afhankelijkheid van het buitenland voor plasmamedicijnen oké, of helemaal niet? Daarnaast is er een laboratoriuminstallatie met onder andere historische objecten uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave. 

VU-hoogleraar donorgedrag Eva-Maria Merz werkte mee aan de tentoonstelling en zegt hierover: “Plasmadonors geven met hun plasma letterlijk leven aan duizenden patiënten in Nederland, dat is ongelooflijk bijzonder. Hopelijk inspireert de tentoonstelling ook anderen om na te denken over plasma doneren.” 

Meer informatie?

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Rijksmuseum Boerhaave, bloedbank Sanquin en VU-hoogleraar donorgedrag Eva-Maria Merz. Wil je meer weten of wil je de tentoonstelling bezoeken? Kijk dan op de website van Rijksmuseum Boerhaave.