Nieuws

Update: desmopressine neusspray (Octostim®) 

17-11-2020 | Nieuws

De terugroepactie eerder dit jaar van desmopressine neusspray (Octostim®) heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van het middel en dus de thuisbehandeling. Naar verwachting zal het middel medio tot eind 2021 weer beschikbaar zijn voor patiënten. Dat meldt The European Hemophilia Consortium (EHC) in een update over het middel.

Het middel werd eerder dit jaar op apothekersniveau teruggeroepen vanwege afwijkende percentages van het werkbare bestanddeel. Het onderzoek naar de oorzaak is nog gaande. Zolang het onderzoekt loopt, wordt de productie van de neusspray niet hervat. Dit kan dus nog enige tijd in beslag nemen. Wie het middel in huis heeft, kan het gewoon blijven gebruiken. In een eerder bericht lees je meer informatie. 

Alternatieven

De EHC heeft de alternatieven bekeken voor patiënten die dit middel gebruiken. Een alternatief is een intraveneuze toediening van het middel, toediening stollingsfactorconcentraten of behandeling met tranexaminezuur. De behandeling is onder meer afhankelijk van het type stollingsstoornis. Bespreek met de behandelaar welk alternatief het meest geschikt is voor jouw situatie.

Updates

Als er meer bekend is, plaatsen we een update onze website. In de tussentijd houden we contact met behandelaren om je zo goed mogelijk te informeren rondom deze situatie.