Nieuws

Vertalers en/of maatjes gezocht voor Oekraïners met stollingsstoornis

15-03-2022 | Nieuws

Tussen de Oekraïners die de oorlog ontvluchten, bevinden zich ook mensen met een stollingsstoornis. Veel vluchtelingen worden opgevangen in omliggende landen zoals Polen, Hongarije en Oekraïne maar ook in Nederland. Voor vluchtelingen met een stollingsstoornis zijn we op zoek naar NVHP-leden die willen ondersteunen in de communicatie. Spreek jij Oekraïens, Russisch en/of Duits en wil je helpen? Mail dan naar nvhp@nvhp.nl.  

Daarnaast is de NVHP ook op zoek naar contactpersonen voor de vluchtelingen. Bijvoorbeeld om deze mensen met een stollingsstoornis wegwijs te laten worden in hoe het een en ander in Nederland werkt. Denk daarbij aan praktische informatie over hoe de zorg en vergoeding in Nederland geregeld is. Maar ook over hoe het is met schoolgaande kinderen of het regelen van krukken.

Zorg

Aangezien de zorg niet in alle landen vergelijkbaar is met die van Nederland, heeft de NVHP de Nederlandse overheid ook opgeroepen om steun te verlenen aan patiënten met een stollingsstoornis. Meer daarover lees je in dit nieuwsbericht.  Inmiddels is er ook meer duidelijk over de vergoedingen van medische zorg in Nederland aan vluchtelingen uit Oekraïne. Meer daarover lees je hier