Nieuws

Vraag en antwoord: gentherapie voor hemofilie

27-10-2023 | Nieuws

De ontwikkelingen rondom gentherapie voor hemofilie A en B gaan razendsnel. We houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarom vind je op de NVHP-website nu een kopje ‘gentherapie‘ in de menubalk. Op de pagina gentherapie lees je telkens het laatste nieuws over dit onderwerp.

Op de pagina tref je ook vragen en antwoorden aan over gentherapie. Deze zijn opgesteld op basis van de vragen en antwoorden die zijn gesteld tijdens de webinar: ‘Wat kan de patiënt verwachten?’. Je vindt het antwoord op vragen zoals: is gentherapie alleen beschikbaar voor ernstige patiënten of ook voor milde patiënten? Ben je na gentherapie hemofilievrij? Kunnen kinderen in de toekomst behandeld worden? En is gentherapie eenmalig?

Webinars

De NVHP zal de komende jaren verschillende webinars organiseren om je te informeren over deze en andere nieuwe behandelingen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld behandeling met stollingsfactor is gentherapie een eenmalige behandeling. De beslissing om deze behandeling te ondergaan is daarom een belangrijke beslissing waarbij je graag goed geïnformeerd wordt door je behandelteam.

Gentherapie

Er zijn op dit moment (september 2023) twee gentherapie producten met een Europese handelsvergunning:

Valoctocogene roxaparvovec (Roctavian) voor hemofilie A. Bekijk hier de productinformatie.
Etranacogene dezaparvovec (Hemgenix) voor hemofilie B. Bekijk hier de productinformatie.

Lees hier verder.