Artsen, verpleegkundigen en onderzoekers van het HBC-NEM (locatie Maastricht) wandelen op 1 oktober 5 km voor onderzoek naar ‘bloedtesten door dik en dun!’. Je kan het onderzoek steunen, door mee te lopen of door een lot te kopen. Aanmelden kan hier.
Stel, je hebt een flinke nabloeding na een operatie gehad, of je menstruaties zijn zo hevig dat je er niet door kunt werken. “In het ziekenhuislaboratorium hebben we twaalf apparaten staan waar we zo’n vijftig testuitslagen mee kunnen verkrijgen die iets zeggen over de bloedstolling, maar bij meer dan de helft van de patiënten geven deze testen geen afwijkende uitslag”, vertelt Floor Heubel-Moenen (internist-hematoloog). “We weten dan niet goed waarom deze patiënt bloedt, maar moeten wel advies geven rondom operaties of bevallingen. Dat is erg lastig.”
Het onderzoek
Dit onderzoek is een multidisciplinaire samenwerking tussen het laboratorium, de klinische afdelingen van het MUMC+ en onderzoeksafdelingen van de universiteit. In Maastricht zit veel kennis en ervaring met het ontwikkelen en controleren van bestaande en nieuwe bloedtesten. In de momenteel gangbare testen, wordt bloed getest in een stilstaand buisje, terwijl bloed in het menselijk lichaam met grote snelheid door de vaten stroomt. Ook testen we nu de werking van de verschillende cellen en eiwitten die betrokken zijn bij de bloedstolling allemaal apart, terwijl deze in het lichaam een complexe samenwerking hebben.
De universitaire onderzoekers Paola van der Meijden en Judith Cosemans hebben hard gewerkt aan de ontwikkeling en validatie van bijvoorbeeld de Maastricht flowkamer, een stollingstest waarbij het bloed stroomt, net zoals in het lichaam. Nu is het de taak om deze klinisch testen te valideren en toepasbaar te maken in de dagelijkse patientenzorg. Daar is onderzoek voor nodig. Floor Heubel-Moenen en Yvonne Henskens onderzoeken met o.a. de Maastricht Flowkamer nieuwe oorzaken van bloedingen en betere behandeling in patiënten die bloeden zonder duidelijk oorzaak. Collega Fabienne Magdelijns (internist-ouderengeneeskunde) en Melanie Acampo-de Jong (physician assistant) doen onderzoek naar bestaande en nieuwe laboratoriumtesten om heel snel en betrouwbaar de aanwezigheid van antistollingsmedicatie aan te tonen of uit te sluiten.
Waarom dit onderzoek?
Het onderzoek draagt bij aan snellere diagnostiek, nieuwe behandelingen en betere zorg voor patiënten met een bloedingsneiging of trombose. “Om deze laboratoriumtesten te kunnen toepassen in de praktijk is onderzoek nodig. Daarvoor willen we graag geld inzamelen.” Is meelopen niet mogelijk? Dan is het ook mogelijk om het initiatief te steunen door het kopen van een lot.