Nieuws

Webinar: vrouwen bloeden ook!

01-12-2020 | Nieuws

Women Bleed Too, oftewel, vrouwen bloeden ook. Dit is de titel van een Engelstalig webinar over dames die een stollingsstoornis hebben. Alison Dougall van het Dublin Dental University Hospital geeft uitleg over wat het betekent voor vrouwen als ze een hevige menstruatie hebben. Dat ze het huis een week niet uit kunnen, dat ze zelfs bloedarmoede krijgen. Daarbij heeft een hevige menstruatie een negatieve invloed op je zelfvertrouwen. 

Zo vertelt Alison over waarom een diagnose op zich laat wachten. Vooral bij dames die achteraf Von Willebrand blijken te hebben. Want, wat is een normale menstruatie? Als verschillende familieleden een stollingsstoornis hebben, dan is hevig menstrueren in die familie normaal. Dan denk je dat er geen directe aanleiding is om naar een arts te gaan. Pas als het mis gaat bij een operatie, de tandarts of als een familielid de diagnose krijgt, valt het kwartje en wordt de diagnose gesteld.

Een diagnose op je tachtigste

Zo benoemd Alison het voorbeeld van een vrouw die rond haar tachtigste de diagnose kreeg. Wat opmerkelijk is, want deze dame heeft een geschiedenis met verschillende bloedingen. Er werd niet aan een stollingsstoornis gedacht, want in de praktijk wordt vaak gedacht dat dit alleen bij mannen met hemofilie voorkomt. Terwijl het verschil zo duidelijk is, volgens Alison. Tijdens dit webinar komt ook tandheelkundige zorg aan bod. De tandarts heeft een belangrijke rol als het om doorverwijzen gaat. Tijdens een behandeling ziet de tandarts of het bloeden ‘gewoon’ is, of dat het ernstig is.

Bekijk het webinar (kijktijd: ongeveer 1 uur)

Is je interesse gewekt? Bekijk dan dit webinar met Alison Dougall, een adviseur bij het Dublin Dental University Hospital. Alison is tandarts en verantwoordelijkheid voor medisch complexe patiënten. Klik op de link en meld je aan met je naam en je e-mailadres. 

Vrouwen met een stollingsstoornis

Het aantal vrouwen met een stollingsstoornis is niet precies bekend. Naar schatting zijn er in Nederland 2.000 draagsters van hemofilie, 10.000 vrouwen met de ziekte van Von Willebrand en 800 vrouwen met bloedplaatjesaandoeningen of een factor deficiëntie. Dit is waarschijnlijk slechts een klein gedeelte van de vrouwen met bloedingssymptomen die daadwerkelijk een diagnose hebben gekregen. Velen leven met een dergelijke aandoening zonder dit te weten.

Besloten Facebookgroep

Herken je je in het verhaal over hevige menstruaties en heb je geen diagnose? Op onze website kun je de symptomenchecker doen om te kijken of jij misschien een stollingsstoornis hebt. Ook kun je je op Facebook aanmelden bij een besloten facebookgroep voor en door dames met hevige menstruaties of voor mensen met de ziekte van Von Willebrand.