Nieuws

Wereldhemofiliedag: gelijke toegang voor iedereen

12-04-2024 | Nieuws

Op Wereldhemofiliedag vragen we aandacht voor iedereen met een erfelijke stollingsstoornis. Met dit jaar de nadruk op álle stollingsstoornissen. Het thema van dit jaar is namelijk ‘gelijke toegang voor iedereen: erkenning van alle stollingsstoornissen’. De NVHP voert online campagne op Facebook en Instagram door informatie te delen en ervaringen van leden te plaatsen op sociale media. Doe jij ook mee? Like en deel onze posts of deel jouw ervaring met de hashtag #WHD2024 en #Wereldhemofiliedag.

Wereldhemofiliedag vindt ieder jaar plaats op 17 april en is een initiatief van de wereldorganisatie (WFH). Het thema van dit jaar sluit aan bij de visie van de WFH. “Laten we blijven werken aan een wereld waarin alle mensen met een erfelijke stollingsstoornis toegang hebben tot zorg, ongeacht hun soort stollingsstoornis, geslacht, leeftijd of woonplaats”, aldus de wereldorganisatie over de keuze van het thema.

Meer aandacht voor álle stollingsstoornissen

De NVHP zet zich al jaren in voor erkenning van alle stollingsstoornissen. Zo is de slogan van de vereniging in 2021 aangepast in ‘voor iedereen met een erfelijke stollingsstoornis’ en zetten de werkgroepen Von Willebrand, Vrouwen en Zeldzaam zich in voor deze specifieke doelgroepen. De stollingszorg in Nederland is in vergelijking met andere landen erg goed, “Maar toch valt er nog veel te halen voor mensen met een zeldzame of zeer zeldzame stollingsstoornis. Meer aandacht voor álle stollingsstoornissen is nodig”, zegt NVHP-voorzitter Arnoud Plat.

Heb ik een stollingsstoornis?

Denk je dat je mogelijk een stollingsstoornis hebt? De symptomen en ernst kunnen verschillen per stollingsstoornis. Het kan dat je vaak een bloedneus hebt en/of blauwe plekken. Ook andere bloedingen, zoals spierbloedingen, heftige menstruaties en nabloeden na een operatie, zijn een symptoom van een stollingsstoornis. Wil j meer informatie? Lees dan hier verder.