SOS-ID

Jongeren

Vanaf het moment dat je weet dat je een stollingsstoornis hebt, weet je dat je een SOS-ID moet gaan dragen. Een SOS-ID spreekt voor jou als het jij het niet kan vertellen, want hulpdiensten weten via jouw SOS-ID welke aandoening jij hebt en kunnen hier snel naar handelen. Dat kan een armband of ketting zijn, maar ook een kaartje ter grote van een bankpas voor in je portemonnee. Of je gebruikt je smartphone, om daar de gegevens van je stollingsstoornis in te vullen. Een SOS-ID vertelt de belangrijkste informatie over jouw aandoening (in het Nederlands en in het Engels) en het contactpersoon voor als er iets met je aan de hand is.

SOS-sieraad

Tegenwoordig zijn de kettingen en armbandjes er in alle soorten en maten, hip en traditioneel. Ook voor kinderen zijn er leuke varianten te krijgen. Hier een aantal websites van leveranciers die SOS-bandjes en -kettingen aanbieden:

Kaartje in je portemonnee

Bij sommige hemofiliebehandelcentra kun je een kaartje opvragen voor in je portemonnee. Op dat kaartje staat de belangrijkste informatie over de stollingsstoornis. Het kaartje is ongeveer net zo groot als een bankpas, dus kun je gemakkelijk bij je dragen.

Smartphone

In de meeste smartphones kun je een medisch ID aanmaken. Dat bevat medische gegevens over jezelf zoals allergieën en natuurlijk je stollingsstoornis. De hulpdiensten kunnen bij je medische ID, zonder dat je telefoon ontgrendelt hoeft te worden. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je smartphone voor meer informatie over het medisch ID.