Vrouwen en stollingsstoornis

Bij een stollingsstoornis denken de meeste mensen direct aan hemofilie, een aandoening die over het algemeen alleen bij mannen voorkomt. Hierdoor zijn
vrouwen met stollingsproblemen jaren onderbelicht geweest. Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de problemen die vrouwen met een stollingsstoornis en draagsters ervaren.

Mensen die gediagnostiseerd worden met een stollingsstoornis hebben een afwijking aan de bloedplaatjes of stollingsfactoren. Zij bloeden langer dan normaal. Vaak zijn deze aandoeningen erfelijk. Vrouwen hebben naast de reguliere bloedingsproblematiek (gewricht-, spier- en neusbloedingen) ook vaak problemen met hevige menstruatie en extreem bloedverlies bij de bevalling. Een handige test (Engelstalig) geeft snel duidelijkheid, vul hem in en je weet vrij snel of jij een bezoekje aan de hematoloog moet brengen.

Omdat de meest bekende stollingsstoornis hemofilie een ‘mannenziekte’ is, wordt er bij vrouwen minder snel aan een stollingsziekte gedacht. De diagnose wordt in sommige gevallen pas op latere leeftijd gesteld.

Symptomen stollingsstoornis:

  • Blauwe plekken;
  • Slijmvliesbloedingen zoals bloedneuzen / tandvleesbloedingen;
  • Abnormaal bloeden na operatie of trauma;
  • Hevige en/of langdurige menstruatie met bloedarmoede als gevolg;
  • Ernstig bloedverlies tijdens de bevalling.

20170413 vrouw symboolBlauwe plekken
Een stoot tegen een tafel of een zware tas aan je arm kunnen al een blauwe plek geven. Vaak weten mensen met een stollingsstoornis niet hoe ze aan een blauwe komen. Ze hebben ze meer dan mensen zonder een stollingsprobleem.

Slijmvliesbloedingen als bloedneuzen/tandvleesbloedingen
Regelmatig bloedneuzen die niet willen stoppen. Of een tandvleesbloeding na het tanden poetsen of behandeling bij de tandarts.

Bloeden na een operatie of trauma
Vrouwen met een lage stolling hebben vaak problemen met nabloeden bij operaties of bijvoorbeeld het trekken van kiezen. Ook na een ongeval of letsel kunnen er ernstige bloedingen ontstaan.

Bloedarmoede als gevolg van hevige menstruatie
Hevige en langdurige menstruatie is de meest voorkomende symptoom bij vrouwen met een stollingsstoornis. De hevigheid van het bloedverlies kan zo heftig zijn dat er bloedarmoede
ontstaat. Dit kan vermoeidheid en lusteloosheid als gevolg hebben. Hevig menstrueren is vaak iets dat in de familie voorkomt. De moeder/oma van de vrouw heeft dezelfde problemen. Hierdoor zien zij niet altijd in dat het abnormaal is dat er zoveel bloedverlies is tijdens de menstruatie immers, "Alle vrouwen in onze familie tijdens hun menstruatie bloeden veel.". Het hevige bloedverlies en de bloedarmoede heeft vaak een groot effect op het leven van een vrouw. Dit kan vermoeidheid zijn, maar ook afwezigheid op school/werk tijdens de menstruatie.

Bloedverlies tijdens de bevalling
Het is vanzelfsprekend dat er veel bloedverlies is tijdens en na de bevalling. Er ontstaat nu eenmaal een bloeding in de baarmoeder als de placenta loslaat. Bij vrouwen die problemen
hebben met de stolling kan dit bloedverlies extreem veel zijn en/of het lastig zijn de bloeding tot stilstand te brengen.

Overige gynaecologisch gerelateerde problemen

Naast de hevige menstruatie kunnen vrouwen meer pijn of problemen tijdens de eisprong ervaren. Er kunnen kleine interne bloedingen ontstaan tijdens de eisprong. Deze bloedingen kunnen pijnlijk zijn en ook extra pijn geven tijdens de menstruatie zelf. Tijdens de ovulatie kunnen er ook cysten ontstaan. Dit is een natuurlijk proces dat bij veel vrouwen voorkomt. Deze cysten zijn meestal klein en gaan vanzelf weer weg. Het lijkt echter dat vrouwen met een stollingsstoornis een groter risico hebben en dat de cysten gaan bloeden. Een gewone cyste veranderd
dan in een bloedcyste dat grotere gevolgen, zoals hevige pijn en bloedingen in de buikholte kan hebben voor de vrouw. Tijdens de menopauze kunnen er ook zware en onregelmatige menstruaties voorkomen. Bij vrouwen met een stollingsstoornis en draagsters kan dit nog heviger zijn en behandeling met medicatie nodig zijn.

Behandeling
De behandeling van de stollingsstoornis is afhankelijk van de stoornis die de patiënt heeft. In het behandelplan dat de arts opstelt zal de persoonsgebonden behandelmethoden beschreven worden. Voor de vrouw gerelateerde problemen zijn aanvullende behandelmogelijkheden. Denk bij hevig bloedverlies bij de menstruatie aan:

  • Cyclocapron
  • Toediening hormonen zoals de anticonceptiepil /spiraaltje. Samen met de hematoloog en gynaecoloog kan er een passende behandeling worden vastgesteld.

In sommige gevallen is anticonceptiepil/spiraaltje niet afdoende. Er kan dan worden besloten om over te gaan op Endometrumablatie (verbranding baarmoederslijmvlies) of een Hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder). Bij beide opties wordt je onvruchtbaar. Dit wordt uitsluitend overwogen als er geen kinderwens is.