Bekostiging

Opdracht Werkgroep

De Werkgroep Bekostiging heeft tot taak ontwikkelingen te signaleren en te volgen en het bestuur gevraagd en ongevraagd te adviseren over beleid en belangenbehartiging in bijzonder met betrekking tot de bekostiging van de hemofiliebehandeling in brede zin (incl. zeldzame stollingsstoornissen) en met betrekking tot de positie van de patiëntenorganisatie in het overheidsbeleid en het stelsel van gezondheidszorg. De werkgroep levert een bijdrage aan de informatie-uitwisseling met patiënten met hemofilie en zeer zeldzame stollingsstoornissen.

 

Uitgangspunten

De Werkgroep schreef de Uitgangspuntennotitie. Het is een levend document, dat de actuele ontwikkelingen volgt. Op 17 maart 2016 accordeerde het bestuur de huidige versie.

 

Vacatures Leden Werkgroep Bekostiging

De Werkgroep Bekostiging is op zoek naar extra leden. Zie hier het functieprofiel.

De in 1971 opgerichte Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten (NVHP) is een belangenvereniging van mensen met hemofilie en aanverwante erfelijke stollingsstoornissen. Na een periode van reorganiseren kijkt de vereniging nu naar de toekomst. Het aantal vrijwilligers groeit en het aantal activiteiten binnen de vereniging neemt toe. Daarom zijn voor specifieke taken werkgroepen ingesteld. Het bestuur van de NVHP is voor de Werkgroep Bekostiging op zoek naar versterking.

Samenstelling en werkwijze van de werkgroep

De werkgroep bestaat momenteel uit een voorzitter, de beleidsmedewerker NVHP en een bestuurslid (als linking-pin). Uitbreiding met minimaal twee leden is noodzakelijk.
De werkgroep komt gemiddeld zo’n zes keer per jaar bijeen. Waar en wanneer wordt onderling afgesproken; op dit moment is het op een doordeweekse (einde van de) dag op een centrale locatie (meestal Utrecht).
Daarnaast is het mogelijk dat een beroep op leden wordt gedaan voor overleg met stakeholders en/of bijwonen van relevante studiedagen of bijeenkomsten.
Werkzaamheden en taken worden in onderling overleg verdeeld.

Het profiel van de werkgroepleden 
 • Minimaal HBO-niveau
 • met de bereidheid kennis op te doen van het beleidsstelsel van de gezondheidszorg
 • met voldoende analytisch vermogen om de problematiek van bekostiging in de gezondheidszorg eigen te kunnen maken en te volgen.
 • met bestuurlijk/juridische affiniteit om de beleidsontwikkelingen te kunnen beoordelen en erop te reageren en om de positie van de patiëntenorganisatie te versterken.
 • met het vermogen te kunnen inleven in de positie van andere stakeholders om te komen tot een effectieve belangenbehartiging.
Competenties van de werkgroepleden
 •  Je beschikt over affiniteit met de patiëntenbeweging en idealiter met hemofilie of een aanverwante stollingsstoornis; je bent constructief-kritisch maar gericht op samenwerking; je bent beleidsmatig ingesteld om standpunten en lijnen te kunnen uitzetten waarover het bestuur kan beslissen.
 • Je hebt minimaal 8 uur per maand beschikbaar.

Niet alle leden hoeven in gelijke maten aan al deze eisen te voldoen maar kunnen elkaar aanvullen. Gelet op de huidige samenstelling zoeken we idealiter nu iemand met financieel-economische kennis en affiniteit en iemand met meer beleidsmatige/bestuurlijk/juridische affiniteit.

 Wij bieden
 • Een wereld die je nog niet kent, waar je veel van leert en waar dagelijks berichten over in de krant staan.
 • Een enthousiaste werkgroep en vereniging waar aandacht voor persoonlijke contacten gecombineerd worden met een professionele manier van werken.
 • Onkostenvergoeding (b.v. reiskosten).
 • Mogelijkheid tot netwerkuitbreiding om je verder te ontwikkelen.
 Interesse om mee te doen?

Reageer dan vóór eind augustus, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., per post kan ook: NVHP, Postbus 1188, 3860 BD Nijkerk, t.a.v. Werkgroep Bekostiging. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Werkgroepvoorzitter Dik Kruis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0118-633382 of 06-44796981. Zie hierboven ook de opdracht van de Werkgroep en lees de Uitgangspuntennotitie.