Nieuws

Acht doorzetters met een stollingsstoornis

14-08-2016 | Nieuws

Samen zijn zij de Bloedverwanten. Het is hèt project van de NVHP. Acht fietsers en twee begeleiders hebben de uitdaging aangenomen om van Utrecht naar Stavanger te fietsen. Stavanger is een plaats in Noorwegen en daar wordt het volgende EHC (Europees Hemofilie Consortium) georganiseerd. Dus de Bloedverwanten fietsen 1300 kilometer van Utrecht naar het congres in Noorwegen. De groep wil er ongeveer twee weken over doen. Het is een flinke uitdaging.

Wie zijn die acht Bloedverwanten?

Evelyn Grimberg, Fred Cuijpers, Jeshua van Deijck, Manon Degenaar-Dujardin, Manuel Baarslag, Minette van der Ven, Stephan Meijer en Robbert-Jan ’t Hoen zijn de acht fietsers. En zij krijgen begeleiding van Ad Schouten en Chris van den Brink, de teamcaptains. Ze stellen zichzelf voor in een filmpje, klik op hun namen en zie wie deze doorzetters zijn.

Waarom deze fietstocht naar Noorwegen?

Zelf schrijven ze daar het volgende over:

“Aan de buitenkant zie je vaak niet dat je vriend, collega, familielid of een wildvreemde een zeer zeldzame stollingstoornis heeft, maar het leven hiermee heeft fysieke en psychologische gevolgen. Als er medicatie beschikbaar is (met nadruk op als) betekent dit regelmatig spuiten van medicatie. Als er niet goed behandeld is, is de kans op blijvende (en zichtbare) schade groot! En ook in het dagelijkse leven ondervind je hinder van het hebben van een stollingstoornis. Het is tijd dat ook hier aandacht voor komt! En hoe kan dat beter door te laten zien dat een goede conditie van je lichaam en geest belangrijk is en dat doelen stellen en bereiken zeker kan.”

Begeleiding

De sporters worden begeleid door de Van Creveldkliniek. Ze leren veel over voeding, sport, rust en over hoe deze aspecten helpen bij het leven met een stollingsstoornis.

Tips van de sporters
Na bijna een jaar van trainen en voorbereiden op de reis naar Stavanger, kunnen de Bloedverwanten al wel wat tips geven:

  • Zo schrijft Evelyn Grimberg (30): “Ik kan het iedereen aanraden om te gaan sporten. Je voelt je fitter en kan daardoor meer aan en herstelt beter en sneller.”
  • Ook Fred Cuijpers (54) heeft ook al de nodige ervaring opgedaan en zegt: “Blij altijd je grenzen verkennen. Opgeven of stil zitten is voor ons ‘bloeders’ geen optie. Het kan soms tegenzitten, maar met doorzetten of de kwestie vanuit een andere hoek bekijken, kun je enorm veel bereiken.
  • Jeshua van Deijck (24) geeft het volgende mee: “Bewegen en sporten heeft -in combinatie met je stollingsstoornis- een positief effect. Door je lichaam sterk te houden verklein je de kans op bloedingen.”
  • Manon Degenaar-Dujardin (38) : “Een gezond lijf zorgt voor een beter te managen stollingsstoornis. Iedere wandeling, baantje zwemmen of rondje fietsen helpt!”
  • Manuel Baarslag (28) : “Word je bewust van je eigen leefstijl. Kleine aanpassingen kunnen grote gevolgen hebben. Zo ben ik al 10 kg kwijt door subtiele veranderingen en sporten.”
  • Minette van der Ven (32): “Ga ook een nieuwe uitdaging aan, een nieuwe sport of meer bewegen en gezondere voeding. Ik daag je uit om zelf de effecten te ervaren, zowel fysiek, emotioneel, sociaal en persoonlijk.”
  • Stephan Meijer (27): “Bepaal een realistisch doel en breek je trainingen op in stukjes.Als je geen puf hebt, maak dan alleen een beginnetje. Je kan beter vaker een korte training doen, dan alsmaar tegen die grote training aanhikken.”
  • Robbert-Jan ’t Hoen (21): Sporten zorgt voor een goede conditie en nieuwe contacten, ik raad het iedereen aan! Jezelf een doel stellen, werkt heel motiverend en maakt het sporten leuker.”